top of page

Kerst - Tartelette lime curd

We hebben onlangs een herfst High Tea gedaan. Daarvan deelde we al de Beef Pot Pie en de worteltaart. We hebben toen ook een Rolo taartje gemaakt in een

tartelette vormpje. Het was lang geleden dat we iets met de vormpjes hadden gemaakt en we waren gelijk weer enthousiast om weer wat meer met de vormpjes te doen!


We kregen onlangs een potje zelfgemaakte limoen curd. Zelf maken we al wel vaker lemon curd maar met limoen hadden we nog niet iets gemaakt. We dachten al snel aan een variant van de key lime pie. Zo'n lekkere romige taart met van die gebrande meringue pieken. Dit is onze variant daarvan.


Nu hebben we dus een kant-en-klaar potje limoen curd gehad maar we zullen dit recept binnenkort nog eens uitwerken. Het zelf maken is ook erg leuk en lekker!


It's the most wonderfull lime of the year! 😂


Leoni

 

Ingrediënten (voor 8 taartjes)


Zanddeegbodems

 • tartelette vormpjes

 • 200 gram bloem

 • 150 gram roomboter

 • 100 gram fijne kristalsuiker

 • 1 ei

 • snufje zout

 • blindbakvulling

Overig

 • limoen curd

 • eiwit van 2 eieren

 • 40 gram suiker

 

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.

 2. Kneed met de hand de ingrediënten voor het zanddeeg door elkaar tot het een geheel is en je er een mooie bal van kunt maken.

 3. Bestrooi je werkblad met wat bloem. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter dik.

 4. Wij hebben vormpjes met een losse bodems en dan krijg je de gebakken bodems er makkelijk uit. Mocht je dat niet hebben dan is het aan te raden om de vormpjes in te vetten.

 5. Snijd er rondjes van die een vormpje ruim overlappen. Leg het rondje deeg over een vormpje heen en druk in alle hoekjes aan. Duw de randjes die eroverheen hangen er van af.

 6. Knip vierkantjes van een vel bakpapier die een vormpje helemaal bedekken. Leg in elk vormpje een vel bakpapier en vul vervolgens met een blindbakvulling.

 7. Je gaat ongetwijfeld wat deeg overhouden. Je kan hier natuurlijk nog wat leuke vormpjes uit maken en eenvoudige zanddeeg koekjes van maken.

 8. Bak de tartelettes 15 minuten in de oven. Haal dan de blindbakvulling er uit en bak nog eens 10 minuten.

 9. Haal dan de vormpjes uit de oven en laat afkoelen.

 10. Maak als ze zijn afgekoeld de meringue. Klop de 2 eiwitten stijf met een mixer en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Het is klaar wanneer de eiwitten glanzen en de bak op zijn kop gehouden kan worden zonder dat het eiwit er uit valt.

 11. Schep in elk taartje twee eetlepels limoen curd.

 12. Vul je spuitzak met de meringue en spuit toefjes op de tartelettes met limoen curd.

 13. Zet de oven op de grill stand en schuif de gebakjes kort in de oven, opletten is hier enorm belangrijk (bij ons mislukte de eerste keer 😬). Blijf de tarteletters in de oven in de gaten houden en haal de gebakjes eruit wanneer het eiwit goudbruin van kleur is.

Comments


bottom of page