top of page

Vegetarische loempia's

Bijgewerkt op: 10 apr. 2021

We maken regelmatig zelf loempia's. Het is even wat werk maar ook wel leuk om te doen en je kan natuurlijk helemaal zelf bepalen wat je er in doet. Zo is een loempia bijna nooit hetzelfde bij ons en kan je ook van de gelegenheid gebruik maken om de restjes groente in de koelkast te verwerken!

We delen nu een recept voor een vegetarische variant maar ben je dol op kip dan kan je er natuurlijk ook gebakken stukjes kip doorheen doen. Of misschien garnalen? Maak er je eigen variant van! Traditioneel worden loempia's natuurlijk gefrituurd maar je kan ze ook zeker in de oven of bijvoorbeeld een airfryer bereiden. Dat maakt het een beetje gezonder! 👍 Wij maken ze meestal in de oven.


Het delen van een recept en vooral de uitleg over het vouwen wilde we al meerdere keren doen. We hebben tot nu toe alleen nog geen foto genomen 🙈. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. Het vouwen vraagt wat voorzichtigheid want de vellen kunnen gaan scheuren. Neem dus zeker de tijd als je ze voor het eerst gaat maken.


Eet smakelijk!


Judith, Leoni en Nadine

 

Ingrediënten (voor 20 loempia's)

 • 4 eieren

 • 2 teentjes knoflook

 • 3 cm gember

 • 400 gram Oosterse roerbakmix

 • 100 gram taugé

 • Eventuele andere groente in je koelkast

 • 40 loempiavellen

 • zonnebloemolie

 

Bereiding


Voorbereiding

 1. Haal de loempiavellen uit de vriezer en laat deze uit de verpakking ontdooien in een natte theedoek.

Vulling

 1. Kluts de eieren met peper en zout en bak een omelet in een hapjespan. Leg de omelet als deze klaar is op een bord om af te koelen.

 2. Zet de hapjespan weer op het vuur en voeg een klein scheutje zonnebloemolie toe. Bak de knoflook en gember (als je van wat pit houdt voeg dan ook een pepertje toe). Voeg de roerbakgroente toe (maar wacht met de taugé) en roerbak het geheel tot het gaar is. Zoals gezegd kan je de groentemix samenstellen naar eigen smaak. Zorg dat de groente niet te grof gesneden zijn zodat je ze makkelijk in een loempia kunt rollen.

 3. Snijd ondertussen de omelet in kleine stukjes. Als de groente gaar zijn haal de pan van het vuur en roer de gesneden omelet en rauwe taugé er doorheen.

Vullen

Nu komt het leukste en misschien ook het lastigste gedeelte, het vullen van de loempia's. Begin met het klaarleggen van de loempiavellen. Als het goed is zijn de vellen nu ontdooit en kan je ze voorzichtig van elkaar halen:

 1. Haal voorzichtig een vel los en leg in een aparte stapel.

 2. Giet een paar druppels op het loempiavel en verspreid met de hand zodat de olie het hele vel bedekt.

 3. Haal een nieuw vel los en leg deze op het zojuist geoliede vel.

 4. Giet wederom olie op het net neergelegde vel en verspreid met de hand.

 5. Ga zo door tot je de helft van de loempiavellen op een aparte stapel hebt gelegd met steeds een laagje olie tussen de vellen.

 6. De andere helft van de loempiavellen hebben geen olie nodig maar het is wel handig om die alvast van elkaar los te halen. Haal één voor één de vellen voorzichtig los en leg ze in een nieuwe stapel naast de geoliede vellen.

Nu kunnen we gaan beginnen met het vullen. Voor elke stap hebben we een foto gemaakt zodat je goed kan volgen hoe de loempia gevuld wordt:

 1. Leg 2 eetlepels van de vulling op het bovenste vel van de stapel met de niet geoliede loempiavellen. Leg de vulling op de onderste helft van het vel en zorg dat aan alle kanten een rand vrij is.

 2. Vouw de onderste rand van het loempiavel over de vulling heen en vouw vervolgens de zijkanten naar binnen.

 3. Rol de vulling in de rest van het vel van onder naar boven. Zorg dat het vel strak om de vulling heen zit.

 4. Leg het rolletje vervolgens schuin op de hoek van een geolied loempiavel en vouw het hoekje om het rolletje heen.

 5. Rol de loempia naar het midden van dat vel en vouw dan de hoeken aan de zijkant naar binnen. Zorg wederom dat je een strak rolletje maakt.

 6. Rol de loempia nu door naar de laatste punt van het loempiavel en leg de loempia op een bakplaat bekleed met een bakvel.

 7. Herhaal stap 1 t/m 6 voor de andere loempia's.

Bakken

Bak ze voor 30 minuten in een oven op 230 graden. Na 15 minuten even omdraaien zodat de onderkant ook lekker knapperig wordt.


Lekker met chilisaus en een zoetzure komkommersalade!


Comments


bottom of page