top of page

Vlierbloesemlimonade

Dit is een recept dat ik heb gekregen van mijn vader. Hij proefde de siroop voor het eerst toen hij nog thuis woonde bij zijn ouders en aan het oppassen was bij de kinderen van de achterburen. De achterbuurvrouw had zelf vlierbloesemsiroop gemaakt. Hij kreeg het recept van haar en door de jaren heen hebben we regelmatig genoten van deze heerlijke dorstlessende drank.

Als ik in de lente door de wijk fiets dan zie ik de planten al staan. Dan kan ik de siroop al bijna proeven :). Vlierbloesemlimonade vind ik echt heel erg lekker! Niet te verwarren met vlierbessenlimonade want dat vind ik niet echt lekker.

Voor dit recept zijn we met het hele gezin een rondje gaan fietsen door de wijk en hebben we op verschillende plekken 'schermen' geplukt. Zo noem je de bloemen van deze plant. Let wel goed op dat de ze goed in de bloei staan, aan dichte knopjes heb je niets.

De kinderen wilden graag helpen maar we moesten wel goed opletten want er staan vaak brandnetels dichtbij. Het is heerlijk weer op dit moment. Dus mij kan je in de tuin vinden, met een heerlijk koud glas vlierbloesemlimonade :)!


Proost!

Leoni

 

Ingrediënten (voor ongeveer 5,5 liter siroop)


 • 50-100 grote vlierbloem schermen

 • 2 liter water

 • 2 zakjes vanillesuiker

 • 4 kilo suiker

 • 5 citroenen

 • 80 gram citroenzuur

 

Bereiding

 1. Pluk de bloemen op een plek waar niet al te veel verkeer langskomt. Was deze bij thuiskomst kort onder de kraan en controleer of er geen beestjes in zijn achtergebleven.

 2. Borstel de citroenen schoon en snijd ze vervolgens in schijfjes.

 3. Doe de bloemen en de citroen in een pan en giet er 2 liter gekookt water bij.

 4. Doe de deksel op de pan en zet deze op een warme plek. Het liefst in de zon. Laat het minimaal en dag staan. Niet langer dan drie dagen.

 5. Giet de pan over in een andere pan waarbij je het water door een schone theedoek in een zeef giet.

 6. Breng het overgebleven water aan de kook en voeg al roerend de suiker en vanillesuiker toe.

 7. Laat het vijf minuten koken, schep het schuim dat zich vormt uit de pan.

 8. Voeg het citroenzuur toe.

 9. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.

 10. Verdeel de siroop over flessen en sluit goed af.

De siroop beperkt houdbaar, je kan de siroop eventueel invriezen. Meestal is de siroop snel verdeeld over vrienden en familie :).

Комментарии


bottom of page