top of page

Happy New Year! (mag het nog?)

Bijgewerkt op: 10 apr. 2021

Het is een traditie bij ons in de familie. We hebben Zeeuwse roots en mijn oma vertelde altijd dat vroeger bij haar thuis omi (mijn overgrootmoeder) voor de hele straat wafeltjes maakte. Bakken zit al generaties in de familie!


Iedereen kreeg dan een klein blikje wafeltjes en de beste wensen voor het nieuwe jaar. Daarna heeft mijn oma dit jaren gedaan voor vrienden en familie. Inmiddels heb ik met veel plezier deze eervolle taak overgenomen. Ik gebruik nog steeds het gietijzeren wafelijzer van vroeger.


Dat klinkt leuk en nostalgisch maar het is wel een zwaar ding! En aangezien je ruim twee uur aan het bakken bent is het een flinke inspanning. Gelukkig heb je genoeg koekjes om een beetje energie op te doen. Je bakt namelijk niet even een paar wafels. Ik maak altijd twee kilo deeg. Er zijn altijd wel familieleden, vrienden en collega's te vinden die je er vanaf willen helpen ;P.


Nadine

 

Ingrediënten:

  • 1 kilo bloem

  • 1 pond roomboter

  • 1 pond witte basterdsuiker

  • 2 eieren

  • 1 pakje vanillesuiker

  • 0,5 theelepel bakpoeder

  • 0,5 theelepel zout

Het aantal wafeltjes dat je kunt maken hangt een beetje af van hoe dik je de rollen maakt. Ik haal er meestal tussen de 130 en 150 koekjes uit.

 

Stap 1: Deeg voorbereiden

Ik maak het deeg meestal een dag van tevoren. De rollen deeg moeten koud zijn als je gaat bakken dus een nachtje in de koelkast is wel goed. Je kan er dan makkelijk plakjes vanaf snijden die de ronde vorm behouden.


Eigenlijk is het heel simpel, doe alle ingrediënten in een schaal en ga kneden. Ik doe dit eigenlijk altijd met de hand. Het kan ongetwijfeld ook in een goede keukenmachine maar die staat bij Leoni..... Met de hand kneden en op een antiek gietijzeren wafelijzer bakken past uiteindelijk ook wel goed!


Als je een goede deegbal hebt kunnen maken zoals op de middelste foto kan je er 'worsten' van maken. Je kunt ze zo lang maken als je wil. Ik zorg meestal dat ze ongeveer 20 cm lang zijn dan kan je iedere keer een nieuwe uit de koelkast pakken en dan blijven ze goed koel. Ik zet de bak ook wel eens buiten tijdens het bakken, dat kan in januari prima maar zorg dat het deeg niet nat wordt. De 'worsten' hebben een diameter van ongeveer 4/4,5 cm.

Stap 2: Bakken

Zorg dat je ijzer (beide kanten) goed warm is. Niet iedereen heeft natuurlijk de beschikking over zo'n mooi erfstuk maar er zijn volgens mij ook elektrische wafelijzers waarin je de wafeltjes kunt maken.


Neem een 'worst' deeg en snijd er plakjes af van ongeveer een halve centimeter dik. Dikker kan natuurlijk als de 'worsten' iets dikker zijn dan maakt dat niet uit. Mijn koekjes hebben ook niet allemaal hetzelfde formaat.


Leg de plakjes deeg op het warme ijzer en druk daarna het ijzer goed dicht. Je mag best wel wat gewicht in de strijd gooien ;).

Je moet een beetje een gevoel krijgen hoe lang je de koekjes moet bakken. Het ligt er ook aan hoe warm je het ijzer hebt. Ze moeten mooi goudbruin worden. Ze kunnen zeker te wit en te bruin worden. Oefening baart kunst.


Halverwege moet je het ijzer als deze ook even omdraaien aangezien maar één zijde tegelijk boven de vlam kan liggen. Bij een elektrisch ijzer is dat niet nodig. Daar zet ik nooit een timer voor dat doe ik altijd op gevoel. Ze komen er dan nooit exact hetzelfde uit maar dat maakt niet uit.


Als het wafeltje klaar is dan kan je deze uit het ijzel halen. Het is dan nog wel een slap koekje. Je kan dan bijvoorbeeld ook die bekende rolletjes maken voor bij ijs als je wilt. Ik houd het voor deze gelegenheid altijd op de gewone platte wafeltjes.

Leg de warme wafeltjes voorzichtig op een egale (koele) plank of aanrecht om af te koelen. Als ze zijn afgekoeld stop ik ze in een blikje of bakje. Klaar voor de familie, vrienden en collega's!


Op naar een jaar vol bakken, koken en eten!

Comments


bottom of page