Ik heb al heel vaak een ragout gemaakt. Het begon allemaal met het scheppen van de bouillon als mijn vader zelf een kippenragout maakte voor een pasteitje. Die maakt hij regelmatig en als we kerst vieren dan mag het niet ontbreken! Ragout maken is eigenlijk best eenvoudig en ik vond het altijd heel leuk om te doen en te kijken hoe dat beetje bloem met boter met elk schepje bouillon een steeds weer veranderde in ragout.
Bijkomend voordeel is dat je zelf kan bepalen wat je in de ragout doet. Dat is wel zo fijn als je zoals ik helemaal niet van champignons houdt. Toen we er op een gegeven moment achter kwamen dat je van de ragout natuurlijk ook bitterballen kunt maken hebben we er heel wat op los gedraaid en gefrituurd. En je weet het! Alles wordt lekkerder in de frituur! 😜
Wij maken de bitterballen altijd lekker goed gevuld, je hoeft bij ons niet op zoek te gaan naar de kip, die is rijkelijk aanwezig. Wil je de verhouding ragout-kip iets langer dan kan je natuurlijk altijd een beetje spelen met de hoeveelheid kip. De verhouding boter, bloem en bouillon zouden we wel zo laten om een goede stevige ragout te krijgen.
Zin in een bitterbal met een andere vulling? Check dan ook eens ons recept voor een kaas-ui bitterbal! Erg lekker! 😊
Eet smakelijk!
Nadine
Ingrediënten (voor 20 bitterballen)
Ragout
600 gram kippendijfilet
1 kippenbouillonblokje
40 gram boter
50 gram bloem
400 ml kippenbouillon
5 gram platte peterselie
Zout en peper
Bitterballen maken
2 eieren
bloem
180 gram panko (of paneermeel)
zonnebloemolie
Bereiding
Breng een ruime hoeveelheid water in een pan aan de kook. Voeg als het water kookt de kippendijen toe en het bouillonblokje. Laat dit minimaal 1,5 uur zachtjes doorkoken of totdat de kip helemaal gaar is en uit elkaar valt als je er met een vork in prikt.
Haal de kip uit de pan en leg op een bord om af te koelen. Gooi de bouillon in de pan niet weg! Deze heb je straks nog nodig om de ragout te maken.
Als de kip is afgekoeld pluk het vlees uit elkaar en verwijder de vetrandjes.
Zeef 400 ml van de bouillon die je over hebt van het koken van de kip in een maatbeker.
Smelt de boter in een ruime hapjes- of koekenpan op een middelhoog vuur. Voeg als de boter gesmolten is en de bubbels weg zijn de bloem toe. Roer dit een paar minuten goed door met een garde.
Voeg vervolgens een eerste scheut bouillon toe. Blijf roeren tot de bouillon helemaal is opgenomen in de ragout. Voeg vervolgens de volgende scheur bouillon toe en roer weer tot die is opgenomen. Doe dit stapsgewijs tot de 400 ml bouillon is opgenomen en zet het vuur uit.
Voeg de kip toe en roer goed door. Snijd de peterselie fijn en voeg het toe aan de ragout. Roer alles goed door elkaar en proef de ragout. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
Giet de ragout uit op een bord of in een ondiepe schaal, dek af met huishoudfolie. Plaats het bord in de koelkast om af te koelen. Om er gemakkelijk ballen van de draaien later is het van belang dat de ragout helemaal is afgekoeld. Als je wat sneller wilt werken dan kan het bord ook in de vriezer zetten maar laat het niet helemaal bevriezen want dat maakt het weer lastig om er ballen van te draaien.
Bitterballen draaien
Zet ter voorbereiding het volgende klaar: - Het bord met de afgekoelde ragout. - Een bord met bloem. - Een schaaltje met losgeklopte eieren. - Een bord met een ruime hoeveelheid panko of paneermeel.
Neem 30 gram van de kippenragout draai er een bal van.
Rol de bitterbal door de bloem tot die helemaal is bedekt.
Leg de bitterbal vervolgens in de schaal met het losgeklopte ei en zorg wederom dat deze helemaal is bedekt.
Schep de bitterbal met een vork uit het ei zodat het overtollige ei eraf loopt.
Leg de bitterbal vervolgens op het bord met panko en rol tot de bitterbal helemaal is bedekt.
Herhaal voor elke bal stap 4 t/m 6 zodat elke bal twee lagen panko heeft en leg de bitterballen vervolgens apart (in de koelkast) om later te frituren.
Verhit de olie in een frituurpan of zonnebloemolie in een pan tot 170 graden.
Frituur de bitterballen voor ongeveer 3 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. We hebben nu de bitterballen niet ingevroren, meestal gaan ze gelijk op 🙈. Je kan de bitterballen uiteraard wel invriezen, wij zouden ze dan eerst even ontdooien en dan de drie minuten frituren. Dan weet je zeker dat ze goed warm zijn van binnen en niet alleen goudbruin van buiten.
Zin in een bitterbal met een andere vulling? Check dan ook eens ons recept voor een kaas-ui bitterbal! Erg lekker! 😊
Σχόλια