top of page

Bitterbal met kaas-ui vulling

Bijgewerkt op: 23 apr. 2021


De kippenragout bitterbal hebben we al regelmatig gemaakt. We krijgen dan vaak de vraag of we een doosje met veertig stuks kunnen maken op bestelling 😂. Daar valt natuurlijk altijd over te praten maar nu het recept op de website staat kan iedereen natuurlijk ook zelf een poging wagen.


De eerste reacties die we kregen op deze vulling was in eerste instantie wat minder enthousiast maar na het proeven bleek het toch ook wel een winnende combinatie.


Ik ben dol op oude kaas en een jaar geleden probeerde we dit al een uit in een kroket. Maar ja toen hadden we nog geen website om het recept makkelijk te delen. Goed excuus om ze nog eens te maken!


Eet smakelijk!


Nadine

 

Ingrediënten (voor 20 bitterballen)

 • 2 uien

 • 5 takjes tijm

 • scheutje olijfolie

 • 40 gram boter

 • 50 gram bloem

 • 300 ml groentebouillon

 • 200 gram geraspte oude kaas

 • zout en peper

Bitterballen maken

 • 2 eieren

 • bloem

 • 180 gram panko (of paneermeel)

 • zonnebloemolie

 

Bereiding

 1. Snipper de ui en bak met de olijfolie in een ruime pan op een middelhoog vuur. Voeg de takjes tijm toe en bak mee tot de ui mooi glazig is.

 2. Kook ondertussen 300 ml water en laat het groentebouillontablet hierin oplossen.

 3. Als de ui glazig is haal je de takjes tijm uit de pan en haal je de blaadjes er af. De blaadjes gaan weer terug in de pan, de takjes mogen wel.

 4. Voeg de boter toe aan de ui.

 5. Voeg als de boter gesmolten is en de bubbels weg zijn de bloem toe. Roer dit een paar minuten goed door met een garde.

 6. Voeg vervolgens een eerste scheut bouillon toe. Blijf roeren tot de bouillon helemaal is opgenomen in de ragout. Voeg vervolgens de volgende scheur bouillon toe en roer weer tot die is opgenomen. Doe dit stapsgewijs tot de 300 ml bouillon is opgenomen en zet het vuur uit.

 7. Voeg de geraspte oude kaas toe. Roer alles goed door elkaar en proef de ragout. Breng eventueel op smaak met peper en zout.

 8. Giet de ragout uit op een bord of in een ondiepe schaal, dek af met huishoudfolie. Plaats het bord in de koelkast om af te koelen. Om er gemakkelijk ballen van de draaien later is het van belang dat de ragout helemaal is afgekoeld. Als je wat sneller wilt werken dan kan het bord ook in de vriezer zetten maar laat het niet helemaal bevriezen want dat maakt het weer lastig om er ballen van te draaien.

Bitterballen draaien

 1. Zet ter voorbereiding het volgende klaar: - Het bord met de afgekoelde ragout. - Een bord met bloem. - Een schaaltje met losgeklopte eieren. - Een bord met een ruime hoeveelheid panko of paneermeel.

 2. Neem 30 gram van de kippenragout draai er een bal van.

 3. Rol de bitterbal door de bloem tot die helemaal is bedekt.

 4. Leg de bitterbal vervolgens in de schaal met het losgeklopte ei en zorg wederom dat deze helemaal is bedekt.

 5. Schep de bitterbal met een vork uit het ei zodat het overtollige ei eraf loopt.

 6. Leg de bitterbal vervolgens op het bord met panko en rol tot deze helemaal is bedekt.

 7. Herhaal voor elke bal stap 4 t/m 6 zodat elke bal twee lagen panko heeft en leg de bitterballen vervolgens apart (in de koelkast) om later te frituren.

 8. Frituur de bitterballen voor ongeveer 3 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. We hebben nu de bitterballen niet ingevroren, meestal gaan ze gelijk op 🙈. Je kan de bitterballen uiteraard wel invriezen, wij zouden ze dan eerst even ontdooien en dan de drie minuten frituren. Dan weet je zeker dat ze lekker warm zijn van binnen en niet alleen goudbruin van buiten.

Serveertip: Meng 4 eetlepels mayonaise met een eetlepel mosterd en een beetje honing naar smaak voor een lekkere dipsaus bij deze bitterbal.

Comments


bottom of page